SEO

De Definitieve SEO Gids | Hoe word ik een SEO expert in 2022

De Definitieve SEO Gids 2022 van beginner naar SEO expert

Het lijdt geen twijfel dat SEO een complex vakgebied is, maar het is ook een van de belangrijkste aspecten van online marketing. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen of je hebt een opfrisser nodig, dan laat deze gids je alles zien wat je moet weten over hoe SEO werkt. We behandelen de basis van zoekmachine optimalisatie (specialisten) en praten over de meeste factoren die je ranking beïnvloeden. Door te begrijpen hoe SEO werkt, kun je de principes ervan gebruiken om de zichtbaarheid van je website te verbeteren en meer bezoekers aan te trekken.

Wat is SEO?

SEO is een lange termijn marketing strategie die gebruikt wordt om de zichtbaarheid van een website en de organische zoekresultaten te verbeteren. Als het goed wordt gedaan, kan SEO helpen het websiteverkeer, de leads en de verkoop te verhogen. Hier zullen we alles analyseren wat je moet weten over SEO, inclusief wat het is, hoe het werkt, en waarom je het zou moeten gebruiken. Ben je klaar om te beginnen met het optimaliseren van je website?

Waar staat de term SEO voor?

De meeste mensen hebben wel eens van de term SEO gehoord, maar weten misschien niet waar het voor staat.  SEO is een afkorting voor ”Search Engine Optimization” en dit staat in het Nederlands voor “zoekmachine optimalisatie”. Zoekmachine optimalisatie is dus een techniek waarmee je de positie van een website of webshop in zoekmachines kan verbeteren. Hoe hoger de ranking, hoe groter de kans dat mensen je site vinden. 

Voordelen van SEO

1. Verbeterd websiteverkeer
Een van de primaire voordelen van SEO is dat het kan helpen om het websiteverkeer te verbeteren. Dit komt omdat SEO kan helpen je website hoger te plaatsen op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s), waardoor hij beter zichtbaar wordt voor potentiële klanten. Bovendien kan SEO helpen om het doorklikpercentage (CTR) van je website te verhogen, evenals het organische zoekverkeer.

2. Verhoogde merkbekendheid
Een ander voordeel van SEO is dat het kan helpen om de naamsbekendheid te vergroten. Dit komt omdat wanneer je website hoger scoort in de SERP’s, hij niet alleen beter zichtbaar is voor potentiële klanten, maar ook een gevoel van vertrouwen en geloofwaardigheid creëert. Bovendien kan SEO helpen om merkherinnering te creëren, omdat gebruikers zich een website die bovenaan de SERP’s staat eerder zullen herinneren dan een die verder naar beneden staat.

3. Meer leads en verkoop
SEO kan ook helpen om meer leads en verkopen voor je bedrijf te genereren. Als potentiële klanten namelijk zoeken op trefwoorden die verband houden met je producten of diensten, zullen ze eerder klikken op een website die bovenaan de SERP’s verschijnt dan op een die verder naar beneden staat. 

4. Kosteneffectieve marketingstrategie
SEO is ook een kosteneffectieve marketingstrategie, omdat je niet hoeft te betalen voor advertentieruimte zoals bij andere marketingstrategieën zoals pay-per-click (PPC) of display advertising. 

5. Verhoogde ROI
Ten slotte kan SEO ook helpen om je rendement op investering (ROI) te verhogen. Dit komt omdat SEO een marketingstrategie voor de lange termijn is die nog jaren nadat je hem hebt geïmplementeerd voordelen kan blijven opleveren. 

Nadelen van SEO

1. SEO kan tijdrovend zijn
Een van de grootste nadelen van SEO is dat het tijdrovend kan zijn. Het optimaliseren van je website voor de zoekmachines vergt soms erg veel werk, en als beginner kan het maanden of zelfs langer duren voordat je resultaten ziet. Als je niet bereid bent om er tijd in te steken, dan is SEO niet de juiste marketingstrategie voor jou.

2. Je moet voortdurend je rankings in de gaten houden
Een ander nadeel van SEO is dat je voortdurend je rankings in de gaten moet houden. De algoritmen die de zoekmachines gebruiken om websites te rangschikken veranderen voortdurend, wat betekent dat de positie van je website in de zoekresultaten dagelijks kan veranderen. Dit kan frustrerend zijn, en het vergt veel inspanning om je rankings bij te houden en ervoor te zorgen dat je website nog steeds goed presteert.

3. Je moet begrijpen hoe zoekmachines werken
Om succesvol te zijn met SEO moet je goed begrijpen hoe zoekmachines werken. Dit houdt ook in dat je begrijpt hoe ze websites indexeren en rangschikken, en welke factoren ze gebruiken om deze dingen te bepalen. Zonder deze kennis zal het heel moeilijk zijn om je website goed te optimaliseren voor zoekmachines.

De wereld van SEO

Er wordt wel gezegd dat Zoekmachine Optimalisatie (SEO) een nooit eindigend proces is van evolueren en veranderen. Elk jaar worden bepaalde methoden onmisbare tactieken voor SEO specialisten, terwijl andere in de vergetelheid raken door de (bijna dagelijkse) algoritme updates van Google.

Google werkt zijn algoritmen en zoekmachine mogelijkheden voortdurend bij. Dit kan goed nieuws zijn voor bedrijven die de veranderingen bijhouden en ervoor zorgen dat hun websites aan de eisen voldoen, maar het kan ook een uitdaging vormen voor degenen die er niet bovenop zitten.

De 4 belangrijkste elementen van SEO

Technische SEO
Content SEO
On Page SEO
Off Page SEO

Technische SEO

1. Site-structuur verbeteren

Een van de belangrijkste aspecten van technische SEO is de sitestructuur. Een goed gestructureerde site is voor zoekmachines gemakkelijk te crawlen en te indexeren, en biedt ook een betere gebruikerservaring. Er zijn een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden bij het verbeteren van je sitestructuur:

 

• Gebruik een platte sitestructuur of een silo structuur

Dit betekent dat je pagina’s vanaf de homepage met zo weinig mogelijk klikken toegankelijk moeten zijn.

Een platte sitestructuur of silo structuur helpt de hiërarchie van je website te begrijpen. Een goede sitestructuur maakt het voor gebruikers ook gemakkelijk om door je website te navigeren, en het helpt zoekmachines om je pagina’s efficiënter te crawlen en te indexeren.

 

• Maak gebruik van Breadcrumps

Een andere belangrijke factor om te overwegen is hoe je broodkruimels gebruikt op je website. Broodkruimels zijn navigatie links die het pad van een bezoeker door de hiërarchie van je website laten zien. Ze zijn vooral nuttig om bezoekers te helpen snel de weg terug te vinden naar de homepage of een andere belangrijke pagina op je site

 

• Creëer een sitemap

Een sitemap helpt zoekmachines de structuur van je website te begrijpen en hoe al je pagina’s met elkaar verbonden zijn. Deze informatie wordt door zoekmachines gebruikt om je pagina’s te indexeren en om te bepalen hoe relevant je pagina’s zijn voor zoekopdrachten van gebruikers. Bovendien kan een sitemap helpen de crawling-snelheid van je website te verbeteren, en een melding geven wanneer er wijzigingen in je website worden aangebracht die misschien niet meteen door zoekmachines worden geïndexeerd.

2. Verbeter de paginasnelheid

Paginasnelheid is een andere belangrijke factor in technische SEO. Zoekmachines geven de voorkeur aan snel ladende sites, en gebruikers zullen eerder op een site blijven die snel laadt. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je paginasnelheid te verbeteren:

 Minimaliseer HTTP-verzoeken 

Elke keer dat een browser een bestand van je server opvraagt (zoals een afbeelding of CSS-bestand), creëert hij een HTTP-verzoek. Hoe meer bestanden je hebt, hoe langer het duurt voordat je pagina geladen is. Je kunt HTTP verzoeken minimaliseren door CSS sprites te gebruiken of meerdere bestanden te combineren tot één bestand (ook wel compressie genoemd).

 

 Optimaliseer de afbeeldingen 

Afbeeldingen kunnen veel ruimte innemen, dus is het belangrijk ze te optimaliseren voordat je ze naar je site uploadt. Je kunt afbeeldingen optimaliseren door hun bestandsgrootte te verkleinen zonder aan kwaliteit in te boeten. Er zijn veel gratis online tools die je hierbij kunnen helpen, zoals TinyPNG of JPEGmini .

 

• Compressie inschakelen

Compressie helpt de grootte van bestanden te verminderen, zodat ze sneller kunnen worden overgezet tussen servers en browsers. Je kunt compressie op je server inschakelen met mod_deflate voor Apache of gzip voor NGINX.

 

 Verkleinen en het later laden van JavaScript & CSS  

Het idee achter het uitstellen van CSS- en JavaScript-code is dat je de snelheid van je website kunt verbeteren door deze te verkleinen. Verwijder bijvoorbeeld alle onnodige of oude scripts van de pagina, zodat ze niet in één keer geladen hoeven te worden als iemand dit specifieke webadres in zijn browser bezoekt – wat kostbare seconden bespaart! Deze optimalisatie zou alleen moeten gebeuren als deze elementen niet meteen nodig zijn; anders zou het ertoe kunnen leiden dat sommige websites niet goed werken, tenzij hun pagina’s opnieuw worden geladen (wat extra tijd zou kosten).

3. Zorg voor een goede hosting voor je site

• Verbeterde site prestaties

Een van de belangrijkste voordelen van een goede host is dat hij de prestaties van je site kan verbeteren. Site performance verwijst naar hoe snel je site laadt en hoe goed hij reageert op gebruikersinvoer. Goede prestaties van de site zijn essentieel voor SEO, omdat zoekmachines de snelheid van de site in aanmerking nemen bij het rangschikken van websites. Bovendien kunnen goede site prestaties de gebruikerservaring verbeteren, wat kan leiden tot meer conversies en hogere rankings.

Minder downtime

Een ander voordeel van een goede host is dat het de downtime kan verminderen. Downtime is de hoeveelheid tijd dat je site niet beschikbaar is door technische problemen. Downtime kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder serveruitval, stroomuitval en netwerkproblemen. Een goede host kan de downtime helpen verminderen door ervoor te zorgen dat je site altijd beschikbaar en responsief is.

 

• Verhoogde veiligheid

Een goede host kan je website ook beter beveiligen. Websitebeveiliging verwijst naar de maatregelen die zijn genomen om je website te beschermen tegen hackers en andere kwaadwillenden. Goede websitebeveiliging omvat voorzieningen als firewalls, SSL-certificaten en regelmatige back-ups. Een goede host kan ervoor zorgen dat je website altijd veilig is en beschermd tegen aanvallen.

Content SEO

1. Pagina URL

• Inhoud is koning

Het belangrijkste onderdeel van SEO is inhoud. Inhoud is wat zoekmachines gebruiken om te bepalen waar je website over gaat en of die relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker. Daarom is het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je inhoud goed geschreven, informatief en rijk aan trefwoorden is.

• Trefwoordonderzoek is essentieel

Om ervoor te zorgen dat je inhoud relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker, moet je trefwoordenonderzoek doen. Trefwoordonderzoek is het vinden en selecteren van trefwoorden die relevant zijn voor je bedrijf of website. Heb je eenmaal de juiste trefwoorden geselecteerd, dan kun je die in je hele website gebruiken, ook in je inhoud, titels en metatags.

• Kwalitatieve inhoud is belangrijk

Het is niet genoeg om je website simpelweg vol te proppen met trefwoorden – je moet er ook voor zorgen dat je inhoud van hoge kwaliteit is. Hoogwaardige inhoud is goed geschreven, informatief en boeiend. Hij moet ook vrij zijn van grammatica- en spelfouten. Zoekmachines bestraffen websites met inhoud van lage kwaliteit, dus het is essentieel dat je de tijd neemt om kwalitatief goede inhoud voor je website te maken.

• Langere inhoud is beter

Wat betreft SEO is langere inhoud beter dan kortere inhoud. Dat komt omdat langere artikelen meestal uitgebreider zijn en de lezer meer waarde bieden. Ze geven je ook meer mogelijkheden om trefwoorden op te nemen zonder spammy of vol met trefwoorden te lijken. Dus, als je wilt dat je inhoud goed scoort in zoekmachines, streef dan naar langere artikelen.

• Verse inhoud is belangrijk

Een andere belangrijke factor bij SEO is versheid. Versheid verwijst naar hoe vaak nieuwe inhoud aan een website wordt toegevoegd. Zoekmachines houden van verse inhoud, dus is het belangrijk om regelmatig nieuwe artikelen, blogberichten of andere vormen van inhoud aan je website toe te voegen. Een goede vuistregel is om te streven naar minstens één nieuw stuk inhoud per week.

One Page SEO

1. Pagina URL

Er zijn een paar redenen waarom de pagina-url belangrijk is.

• Ten eerste is de url een indicatie van de autoriteit van de site. Google gebruikt de url als een factor in hun rangschikkingsalgoritmen om te bepalen hoe hoog een webpagina in hun zoekresultaten komt te staan.

• Ten tweede, wanneer mensen links delen op sociale media, nemen ze vaak de url op in het bericht. Hierdoor kunnen mensen die het bericht zien gemakkelijk doorklikken naar de website als ze meer willen weten.

• En ten derde, als je een bookmark maakt van een website, sla je meestal de url op zodat je er later gemakkelijk bij kunt. Een korte en bondige url is dus zeker gunstig vanuit marketingoogpunt.

2. Titel-tags

De title-tag is een van de belangrijkste on-page SEO-elementen. De title-tag vertelt zoekmachines waar de pagina over gaat, en hij verschijnt bovenaan de pagina in de browser. De title-tag moet uniek zijn voor elke pagina, en hij moet relevant zijn voor de inhoud op die pagina.

3. H1-tags

De title-tag is een van de belangrijkste on-page SEO-elementen. De title-tag vertelt zoekmachines waar de pagina over gaat, en hij verschijnt bovenaan de pagina in de browser. De title-tag moet uniek zijn voor elke pagina, en hij moet relevant zijn voor de inhoud op die pagina.

4. Meta titel

De meta titel helpt om te bepalen hoe een webpagina zal verschijnen in de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s), en het is een van de belangrijkste factoren die beïnvloeden of iemand wel of niet op een link van een resultatenpagina van een zoekmachine klikt.

Een goede meta titel is rijk aan trefwoorden, maar moet ook boeiend en interessant genoeg zijn om mensen over te halen erop te klikken. Daarom is het belangrijk tijd te besteden aan het maken van een effectieve meta titel die de inhoud van je webpagina goed weergeeft.

De metatitel moet ongeveer 50-60 tekens lang zijn, en hij moet de inhoud van je pagina beknopt en nauwkeurig samenvatten.

5. Meta beschrijvingen

Een goed geformuleerde metabeschrijving kan je doorklikpercentage (CTR) van zoekresultatenpagina’s verbeteren, omdat het zoekers een voorproefje geeft van wat ze op je pagina zullen vinden. Een hoge CTR kan de positie van je site op de resultatenpagina’s van Google (SERP’s) helpen verbeteren.

Een goede metabeschrijving moet de inhoud van je pagina nauwkeurig weergeven en ongeveer 150-160 tekens lang zijn. Je moet ook je beoogde trefwoord(en) in de metabeschrijving opnemen, want dat helpt je hoger te scoren in de resultatenpagina’s van zoekmachines.

6. Afbeeldingen

Afbeeldingen zijn belangrijk voor SEO omdat ze de tekst op een webpagina helpen opbreken en visueel aantrekkelijker maken. Ze helpen ook om de gebruikerservaring te verbeteren, omdat mensen eerder geneigd zijn op een pagina te blijven als die visueel aantrekkelijk is.

Bovendien kunnen afbeeldingen de positie van je website in de zoekresultaten van Google verbeteren. Dat komt omdat Google zoekalgoritmen voor afbeeldingen gebruikt om de relevantie van een webpagina voor bepaalde trefwoorden te bepalen. Dus door zoekwoorden aan je afbeeldingen toe te voegen, kun je de positie van je website in de zoekresultaten van Google verbeteren.

7. Interne Links

Wellicht het meest onderbelichte deel van SEO!

Interne links zijn essentieel voor SEO omdat ze Google helpen de structuur en hiërarchie van de inhoud van je website te begrijpen. Door gerelateerde pagina’s aan elkaar te koppelen, vertel je Google dat die pagina’s allemaal aan elkaar gerelateerd zijn en als een eenheid moeten worden beschouwd als het gaat om rangschikking in de zoekresultaten.

Interne links hebben ook andere voordelen voor SEO, zoals het verhogen van pageviews, tijd op de site en conversies. Dus als je nog geen interne links op je website gebruikt, begin er dan vandaag nog mee! En zorg ervoor dat je relevante trefwoorden gebruikt in je ankertekst, zodat Google weet welke pagina’s je probeert te rangschikken.

8. Goede ankertekst

Er zijn een paar redenen waarom een goede ankertekst bijdraagt aan SEO. Ten eerste is ankertekst een signaal aan Google over het onderwerp van de pagina waarnaar gelinkt wordt. Als er veel links met dezelfde ankertekst naar je pagina verwijzen, vertelt dat Google dat je pagina over dat onderwerp gaat.

Ten tweede kan ankertekst je click-through rate (CTR) helpen verbeteren. Als mensen relevante zoekwoorden in hun zoekresultaten zien als aanklikbare links, zijn ze eerder geneigd erop te klikken. En hoe hoger je CTR is, hoe hoger je staat in de zoekresultaten van Google.

Ten slotte kan ankertekst je helpen om actuele relevantie en Autoriteit voor je website of blog op te bouwen. Wanneer andere websites naar jouw inhoud linken

Off Page SEO

Er wordt wel gezegd dat Zoekmachine Optimalisatie (SEO) een nooit eindigend proces is van evolueren en veranderen. Elk jaar worden bepaalde methoden onmisbare tactieken voor SEO specialisten, terwijl andere in de vergetelheid raken door algoritme-updates van Google.

Google werkt zijn algoritmen en zoekmachinemogelijkheden voortdurend bij. Dit kan goed nieuws zijn voor bedrijven die de veranderingen bijhouden en ervoor zorgen dat hun websites aan de eisen voldoen, maar het kan ook een uitdaging vormen voor degenen die er niet bovenop zitten.

We leggen hier in ieder geval de 4belangrijkste elementen van SEO uit anno 2022!

transparantie seo specialist inhuren voor google zoekmachine optimalisatie

SEO website scan | SEO uitbesteden bij een specialist

Een seo website scan is een uitgebreide analyses van jouw website die inzichtelijk maakt waar de pijnpunten liggen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. De scan toont onder andere aan welke pagina’s niet geïndexeerd zijn, wat de gemiddelde laadtijd van de website is, of de website mobiel vriendelijk is en of alle metatags goed zijn ingevuld.

Al met al krijg je met een seo website scan een duidelijk beeld over waar er nog verbeterpunten zijn voor jouw website. Dit maakt het makkelijker om een actieplan op te stellen gericht op zoekmachineoptimalisatie, waardoor je sneller hoog in de zoekresultaten komt te staan. Zoals je kunt zien is een seo website scan dus erg handig om inzicht te krijgen in hoe jouw website ervoor staat op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Wacht dus niet langer en start vandaag nog met jouw seo website scan!

FAQ SEO Specialist Inhuren

Veel gestelde vragen over het inhuren van een SEO Specialist.

Wanneer je een SEO Specialist inhuurt zou het je niks moeten kosten, maar juist moeten opleveren!
Wanneer een SEO specialist geld kost, dan is het advies om een andere te zoeken.
De essentie van een SEO specialist is door middel van hoge rankings op belangrijke zoekwoorden omzet te creeren waarvan weer een deel gebruikt kan worden om dit trucje opnieuw te doen.
Vaak beginnen we bij 1 pagina en van daaruit gaan we steeds verder.
Zo zou je samen moeten groeien met de SEO Specialist.

Een Specialist is dus net zo afhankelij van een bedrijf waar hij/zij voor werkt als dat het bedrijf (zeker anno 2022) een specialist nodig heeft om het verschil te maken in online vindbaarheid.

Het voordeel wat je hebt als je een SEO specialist inhuurt is dat deze expert kennis heeft van de waardes die Google geeft (bepaald je positie in Google) heel veel onderdelen online, maar zelfs ook offline.

Wanneer je een goede SEO specialist inhuurt kan hij deze waardes  strategisch inzetten om zo efficiënt omzet te genereren voor zijn partners.

Er zijn SEO Specialist die je in kan huren met zoveel waarde want die zien dubbel zoveel waardes als dat een gemiddelde SEO specialist ziet en dus kan deze SEO expert onderscheidend zijn in het ontdekken en gebruik maken van de vele complexe variabelen van waardes die Google geeft en zal hiermee zijn doelen behalen.

Het uurtarief van een seo expert verschilt uiteraard per bedrijf.
Het tarief begint meestal bij 25,- per uur en kan uitlopen tot meer dan 200,- per uur.
Als je kijkt in de markt naar de betere SEO specialisten zitten ze meestal met hun uurtarief tussen de 50,- euro & 90,- euro (uitzonderingen daar gelaten).

Wellicht kan je beter anders denken en kijken naar wat een SEO specialist oplevert.
Want wanneer iemand een heel voordelig uurtarief heeft, maar niks oplevert dan kost het je geld.
Andersom kan je zeggen als een SEO specialist 200 euro per uur kost en hij werkt 10 uur per maand (2000,- per maand), maar hij genereert 20k extra omzet en je houd nog een mooie winst over, dan is de 2e SEO specialist een betere keuze!

De betekenis van SEO marketing is behoorlijk breed. Je kan SEO marketing  namelijk onderverdelen in verschillende elementen.

  •  Brand versterking via de zoekmachines
  • Zoekwoorden targeten die potentieel omzet genereren
  • De funnels per pagina analyseren en strategisch veranderen indien nodig en dat kan je breder pakken naar social media, Google Ads, etc.
  • En zo is er nog veel meer
 

Wat er exact bedoeld wordt per persoon wanneer gepraat wordt over SEO marketing is lijkt ook nog steeds niet echt duidelijk.

Uiteindelijk is SEO marketing een onderdeel van het groot netwerk van waardes die een SEO specialist herkent en gebruikt om strategisch in te zetten bij online groei in Google.